MUCENICI MOLDOVENESTI

Mai este puțin și vom sărbători cei 40 de mucenici.Se spune că aceștia au fost 40 de soldați torturați până la moarte pentru că nu au vrut să se închine unor idoli și și-au păstrat religia creștină.
Pe data de 9 martie gospodinele pregătesc 40 de colaci pe care ii dau de pomană.
În Moldova acești colaci sunt sub forma cifrei 8 , simbol al echilibrului divin și se fac din aluat dospit, apoi se ung cu miere și se presară nucă măcinată. Tot in această dată,începe și anul agricol, așa că oamenii merg la biserică și iau agheasmă pentru a stropi câmpurile, ca să fie recolta îmbelșugată.
Tradiția mai spune că este ziua bărbaților, zi în care ei trebuie să bea 40 de pahare de vin roșu, pentru a fi sănătoși tot anul.

MUCENICI    MOLDOVENEȘTI


INGREDIENTE:

   (pentru aluat)

  • 500 gr. făină
  • 25 gr. drojdie
  • 125 ml lapte
  • 125 ml apă
  • 150 gr. zahăr
  • 1 ou
  • 100 gr. unt

 (pentru a se unge mucenicii înainte de a se da la cuptor)

 

  •  2 gălbenușuri
  • 100 ml lapte

( pentru sirop)

  • 200 ml apă
  • 100 gr. zahăr
  • zahar vanilat
  • coajă de lămâie

miez de nucă

 

Din toate ingredientele pentru aluat se face o cocă ce se frământă foarte bine, pănâ când nu se mai lipește de mâini. Se lasă la dospit în loc ferit de curenți de aer și călduț, cca. 1 oră jumatate. Se formează apoi mucenicii: se formează biluțe din tot aluatul, de greutate aproximativ egalț și se modelează fiecare în câte un rulou lung. Se răsucest c=te două rulouri și apoi se asează în forma finală, cea in formă de 8.

 

mucenici_(2)

 

Se așează mucenicii astfel obținuți în tava de copt și se mai lasă la dospit 30 minute.  Intre timp se face siropul: se fierbe apa împreună cu zahărul apoi se ia de pe foc și se adaugă coaja rasă de lămâie, iar când s-a racit se adaugă zaharul vanilat.

Înainte de a fi dați la cuptor se ung mucenici cu amestecul obținut din lapte și gălbenușuri.

Se lasă la cuptor cca 40 de minute, până când se rumenesc frumos.

Dupa ce sunt gata se unge fiecare cu o pensulă cu sirop ( cine vrea îi poate băga de tot în sirop, apoi îi scoate) , îi lăsăm puțin să se usuce apoi putem să îi dăm cu puțină miere. La sfârșit presărăm nucă măcinată.

Pentru cine dorește să facă mucenici de post poate înlocui laptele cu apa sau cu varianta vegetală a laptelui și nu mai folosește oul.


Untul se poateî nlocui cu uleiul.


Din aceste ingrediente se obțin cca 20 de bucăti.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s