În lumea cărților, totul e posibil

Lumea cărților este un univers minunat în care putem să ne imaginăm personaje, aventuri, călătorii sau ne putem imagina că suntem chiar noi personajul principal din acea carte. Cu ajutorul cărților ne putem crea propria noastră lume, o lume a basmelor, a romanelor polițiste, a aventurilor și poate chiar o lume culinară acolo unde ne putem imagina că noi suntem prima mână în bucătărie.

Deși mulți spun că bucătăria nu este o artă, ea chiar este și pe lângă asta mai este și puțină matematică, puțin talent și puțină îndemânare. În bucătărie nu se poate descurca oricine, iar dacă vorbim de o bucătărie de restaurant cu atât mai mult că trebuie să ai talent și îndemânare.

La noi în țară nu este chiar așa o tradiție de a mânca la un restaurant așa cum este în alte țări. Și cred că tocmai de aceea nu avem încă restaurante cu stele Michelin sau restaurante fără stele dar in care se gătește după standarde foarte înalte.

Sunt puțini oameni care merg să mănânce la un restaurant și înțeleg de ce o porție de mâncare costă puțin mai mult deși este mai puțin în farfurie. Și la fel de puțini sunt acei bucătari care aleg să aibă un astfel de restaurant unde să se gătească așa.

Chef Joseph Hadad este unul dintre bucătarii care fac minuni în bucătărie și care a ales să deschidă un restaurant la noi în țară. Fiind pasionată de bucătărie, am cumpărat pe lângă numeroase alte cărți din domeniu și carte ” În bucătăria lui Joseph”. Răsfoind-o am descoperit savoarea și rafinamentul din fiecare ingredient folosit pentru prepararea unui anumit fel de mâncare.joseph-hadad-in-bucataria-lui-joseph Această carte este o parte din viața lui, din sufletul lui. Uitându-mă peste rețete îmi imaginez că îmbrac haina de bucătar și pornesc alături de el într-o minunată călătorie gastronomică în țara lui natală. Israelul este numit în Biblie „o țară în care curge lapte și miere”,, iar locuitorii sunt pasionați de mâncare, iar bucătăria este ridicată la rang de artă. În această țară există restaurante pentru toate gusturile și buzunarele, restaurante care satisfac până și cele mai pretențioase gusturi. Fiind în pielea personajului acestei cărți , călătoresc în Haifa, locul în care a copilărit Joseph. Este un oraș minunat care nu trebuie ratat, cu străzi înguste care te conduc spre colinele orașului de unde poți vedea o minunată priveliște asupra Marii Mediterane.Poate este greu de crezut, dar în Haifa sunt și restaurante românești în care se servește mâncare specific românească, iar limba română este recunoscută chiar de localnici pe stradă. Mâncarea evreiască, deși este făcută cu ingrediente puține are o adevărată savoare care vine de la minunatele condimente folosite. De la simplul ficat de pui și piftia din pește până la mâncarea de linte sau de fasole cu bobul mare, mâncăruri pe care le consuma Joseph când era copil, toată mâncarea te cucerește iremediabil. Mi-ar fi plăcut să stau alături de tatăl lui care a fost bucătar pe vas de croazieră în bucătărie și să pregătim masa pentru prânzul în familie. Să simt toate acele minunate arome ale orientului. Nu este nimic mai plăcut decât să mănânci o lipie nedospită și o porție de piftie din pește sau o porție de linte.Apoi să servești un desert cu sirop de rodie, apă de trandafir, cu migdale crocante, piper negru zdrobit. 

Pasiunea pentru gastronomie mă poartă prin Tel Aviv unde găsim numeroase piețe de fructe și legume sau de pește.În mijlocul acestor piețe se găsesc restaurante mici în care se servesc toate produsele pe care le găsești în acele piețe.

Israelul înseamnă mult mai mult decât falafel și hummus. Și asta afli numai dacă ești însoțit de un localnic așa cum este Josepf. Lor le place foarte mult să mănânce pește sub diferite forme chair și la micul dejun. Consumă cu la fel de mare plăcere și pastele, dar cele care atrag de departe atenția sunt curmalele și rodiile.

Intrând în pielea celui care a scris această carte mi-am putut imagina cum este să poți găti pentru nume sonore ale întregii lumi, de la Bill Clinton, Francois Mitterrand sau Margaret Thatcher, pentru Regele Hussein al Iordaniei, Regele Juan Carlos al Spaniei și Prințul de Lichtenstein sau pentru renumiți actori și cântăreți ca Robert de Niro, Madonna, Frank Sinatra, Michael Jackson.marinela-vasilica-ardelean-cartea-vinurilor-romanesti

Dacă ar fi să îi recomand o carte lui Joseph Hadad cred că cea mai potrivită ar fi ”Cartea vinurilor românești”. Este primul ghid care reunește cele mai bune vinuri din România și Republica Moldova. Deși se află de foarte mulți ani la noi în țară cred că această carte i-ar fi de folos pentru a putea îmbina cât mai bine mâncărurile gătite în bucătăria lui cu vinurile românești.

Bucătăria nu se face pe pofte, atunci când ai chef și cum vrei tu. Cum bine spunea tatăl lui Joseph ”dacă  într-o dimineaţă te trezeşti şi spui că nu ai chef să te scoli şi să mergi la bucătărie, ei bine, schimbă meseria! La bucătărie se intră cu forţă, cu luciu în ochi, prezent şi cu dragoste. Chiar dacă eşti obosit. 

Mi-a făcut o deosebită plăcere să îmbrac haina lui Joseph Hadad și pentru câteva momente să fiu în pielea lui și să îmi imaginez că sunt pe straduțele pe unde el a copilărit sau în bucătăria unde el pregătește atâtea minunății culinare.

*Acest articol a fost scris pentru Superblog 2017*

Reclame

Un gând despre ”În lumea cărților, totul e posibil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s